biografi

 

Carmen är en unik koreograf och dansare, som med sitt nordiska och spanska arv har utvecklat en personlig stil av buto – Mibudo.

Under 1990-talet studerade Carmen buto i Japan. Detta och hennes senare möte med de japanska scenkonsterna No och Kyogen, har inspirerat hennes sökande efter ett eget dansspråk.

Sedan 1993 har hon arbetat med Body Weather, som är en dans- performance träning, utvecklad i Japan av buto dansare Min Tanaka och hans dansgrupp Mai-Juku.

Carmen har gjort ett stort antal solokoreografier för olika scenrum och situationer. Hennes intresse för bildkonst och arkitektur har lett till ett flertal samarbeten med konstnärer från andra discipliner, till exempel Arne Isacsson, bildkonstnär, H.N. Koda, skulptör.

Under 2004 medverkade Carmen i Dansens Hus, Stockholm, satsning på sju kvinnliga koreografer. Projektet följdes av Sveriges Television som producerade ett K-special, ”Tro hopp och debuter”. Under 2005 hade Carmen Konstnärsnämndens Koreografiska Vistelsestipendium och arbetade då med research i Spanien, vilket var utgångspunkten för föreställningen ”Skymningens handske”.

År 2006 mottog Carmen Adlerbertska kulturstipendiet, med motiveringen; ”På ett plan kan hennes verk som koreograf och dansare sägas handla om en undersökning av rum-tiden. Utifrån ett genuint intresse för naturen och det kultiverade landskapet har Carmen Olsson framgångsrikt studerat japansk buto-dans. Från den har hon hämtat en utmanande, ibland tålamodsprövande långsamhet och emotionell kontroll, som i hennes senaste verk på ett mycket personligt sätt ställts mot flamencons hetsigare temperament.”

Carmen är utbildad till landskapsarkitekt vid Sveriges Lantbruks Universitet 1986-1990, samt vid Gerlesborgs konstskola i Bohuslän 1991-1993

Annika Grame MA

 

foto H .N. Koda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du kan läsa detta stöttar inte din browser "iframes". Kontakta Carmen Olsson via info@carmenolsson.com.